Eén op drie huishoudens Curaçao onder armoedegrens

Ruim eenderde van de huishoudens op Curaçao leeft onder de armoedegrens. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van Curaçao gisteren naar buiten heeft gebracht.

De armoedegrens is door het CBS berekend voor de lokale markt en vastgesteld op bijna 2200 Antilliaanse guldens (ongeveer 940 euro) besteedbaar inkomen voor een huishouden van twee volwassenen en twee kinderen.

Het bedrag is opgebouwd door de minimale kosten die nodig zijn voor voeding, wonen, electriciteit, water en overige uitgaven als openbaar vervoer, ziektekostenverzekering, persoonlijke hygiëne, kleding en huishoudelijke uitgaven bij elkaar op te tellen.

Armoedebeleid

"De armoedegrens is niet bepaald als absoluut overlevingspunt, maar als meetpunt voor een gezond en menswaardig leven", zo legt het CBS uit. Met dit onderzoek kan op het eiland een gericht armoedebeleid worden ingevuld, zo is de bedoeling.

Nederland reserveerde de afgelopen jaren miljoenen voor de armoedebestrijding op het eiland. In mei dit jaar stelde Nederland nog extra geld hiervoor beschikbaar. Op Curaçao wonen ruim 140.000 mensen.