Ledenraad KHN: rookbeleid onuitvoerbaar

Het huidige rookbeleid is voor een groot deel van de cafés en discotheken onuitvoerbaar en leidt tot groot onrecht. Dit is de belangrijkste conclusie van de ledenraad van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Die sprak zich gisteren uit over de aanpak van het rookbeleid van het kabinet.

De afgelopen jaren zijn meerdere gesprekken gevoerd met de laatste drie ministers van Volksgezondheid. De leden lieten daarbij weten niet tegen een rookvrije horeca te zijn. Maar steeds is aangegeven dat de gevolgen van het rookverbod voor een groep ondernemers buitenproportioneel zijn.

De branchevereniging heeft meerdere keren oplossingen aangeboden. "Het kabinet en minister Klink hebben niet willen luisteren en laten een groep van 1500 tot 3000 horecaondernemers in de steek", aldus Koninklijke Horeca Nederland.

"We hebben onze leden gevraagd wat zij willen en ik ben blij dat vanmiddag alle regio- en sectorvoorzitters op dezelfde lijn zitten", aldus directeur Lodewijk van der Grinten. "Ook in deze ledenraad is gebleken dat de solidariteit van alle leden hoog is, en daar zijn we trots op."

Concrete vervolgstappen zijn tijdens de ledenraad niet afgesproken. Wel hoopt KHN weer spoedig met de minister om de tafel te zitten om over de knelpunten te spreken. "Wij adviseren hem dat hij de klachten dan serieus neemt", aldus een woordvoerder.