Milieuactivisten bezetten vliegveld

Vanmorgen zijn 57 actievoerders van de protestgroep Plane Stupid het terrein van het Londense vliegveld Stansted binnengedrongen. Eenmaal binnen ging de groep naar een taxibaan waarop ze zich aan elkaar vastketenden. Zij deden dit omdat ze tegen een eventuele uitbreiding van het vliegveld zijn.

Ryanair, dat dankzij de actie tientallen vluchten moest schrappen, gaf de schuld aan de exploitant van het vliegveld BAA Airports Ltd."Het is onaanvaardbaar dat de reisplannen van duizenden mensen verstoord zijn omdat de beveiliging er niet in slaagde om een paar actievoerders te verwijderen."

Commercieel directeur Nick Barton van BAA schoot in de verdediging door te zeggen dat de landingsbaan ongeveer vijf vierkante kilometer beslaat en ze dus niet overal bewaking kunnen hebben. "Het is een enorm gebied en we willen van het vliegveld geen fort maken", aldus Barton.

De groep Plane Stupid kwam eerder in het nieuws toen zij bovenop het Engelse parlementsgebouw klommen als een protestactie tegen de geplande derde landingsbaan van vliegveld Heathrow. In juli probeerde een andere activist zich nog vast te lijmen aan de Engelse premier Gordon Brown.