Dierenactivisten kalken verkeerde huis onder

In Zeewolde is een huis met roze verf beklad. De 'schilders' schreven op de buitenmuur de tekst 'Bont = moord'. Na de bekladding bleek echter dat het verkeerde huis beschilderd is. De politie heeft de zaak in onderzoek, maar betrokkenheid van dierenactivisten van het Dierenbevrijdingsfront (DBF) lijkt onmiskenbaar. Leden van deze organisatie hebben eerder ook al woningen beklad en lieten nertsen vrij. Ook hebben zij auto's vernield.

Toen de bewoners Lau (78) en Tiny Steijn (77) gisterenmorgen buiten kwamen wisten ze niet wat ze zagen. Hun auto was zwaar beschadigd doordat er afbijtmiddel op het dak gegooid was en drie banden lek gestoken zijn. "Wie haalt zoiets in zijn hoofd? Mijn zoon, die ik meteen belde om het te vertellen, had een idee waarom de daders bij ons terecht kwamen. Hij vermoedt dat de bekladding terug te voeren is tot de nertsfokkerij in Zeewolde. Dit vanwege de verwijzing naar bont en het feit dat de eigenaar dezelfde achternaam heeft: Steijn. Dat zou kunnen, maar wij hebben daar echt niets mee te maken. Ze hebben de verkeerde voor zich. Ik loop door de vernieling veel schade op," laat Steijn weten.

De fokkerij waar de zoon van het slachtoffer het over heeft is van de verre achterneef van het echtpaar, Arnold Steijn. Hij laat weten het echtpaar niet persoonlijk te kennen. De woning van fokker Steijn is niet beklad, maar hij heeft nu wel extra maatregelen genomen om zijn bedrijf te beschermen. "Welke dat zijn zeg ik niet", laat hij weten. "Ik vind het overigens idioot dat ze twee oude mensen te grazen nemen. Ik heb met ze te doen."

De regionale milieuorganisatie StEM heeft laten weten de actie af te keuren en ontkent alle betrokkenheid. De Federatie van Edelpelsdierenhouders laat weten dat ze het verwerpelijk vinden dat onschuldige mensen het slachtoffer zijn geworden van 'een schimmige en illegale club'.

Vorig jaar werden nertsen losgelaten uit een nertsenfokkerij. Deze actie werd destijds opgeëist door het Animal Liberation Front (ALF), gelieerd aan het DBF. Een krantenbezorger zag toen 's ochtends vroeg de nertsen over de weg lopen, waarop hij de politie alarmeerde. Begin dit jaar werd het project Science Link in Weert afgeblazen wegens aanhoudende intimidaties van het DBF.