Meerderheid burgemeesters wil softdrugs legaliseren

Uit onderzoek van het blad Binnenlands Bestuur is gebleken dat meer dan de helft van de burgemeesters met een coffeeshop in de gemeente voorstander is van het legaliseren van softdrugs. Ze hebben laten weten genoeg te hebben van 'het dubbele gedoe' en willen graag 'duidelijkheid van Den Haag'.

Aan het onderzoek hebben 88 burgemeesters deelgenomen aan het onderzoek. Van deze burgemeesters willen er 54 dat de volledige keten rondom de verkoop van softdrugs gelegaliseerd wordt, negen van de ondervraagde burgemeesters wil een verbod op coffeeshops en 25 burgemeesters zijn tevreden met het gedoogbeleid zoals dat nu is. De grote meerderheid heeft vooral genoeg van het 'dubbel gedoe': het gedogen van de verkoop van wiet, maar het verbieden van de teelt.

De overlast die te maken heeft met de coffeeshops doet zich voornamelijk in de grensgemeenten bij België voor. Het Binnenlands Bestuur meldt dat de Duitsers die naar de coffeeshops in Oost-Nederland komen veel minder overlast lijken te geven.

Met name de CDA-burgemeesters lijken erg verdeeld te zijn. Een derde van hen is voor legalisatie, een derde van hen voor gedogen en de rest is, evenals de landelijke CDA, voor het verbieden van softdrugs.

Met dank aan mouthman voor de submit.