Nederland kampt met flinke storm

Nederland heeft te kampen met zwaar herfstweer. Een flinke storm die over ons land trekt, heeft op verschillende plaatsen al aanzienlijke schade opgeleverd.

In Oudkarspel is een dak van een huis afgewaaid, dat vervolgens tegen de gevel van de buren aanvloog. Er zijn hierbij geen gewonden gevallen. En ook aan de kust is er veel overlast van de zware storm. In de kustprovincies zijn bomen omgewaaid en vlogen op verschillende plaatsen de pannen van het dak. Er zijn inmiddels meldingen gedaan van wateroverlast.

Ochtendspits

De combinatie van regen en harde wind zorgt ook op de Nederlandse wegen voor veel gevaar. De ANWB verwacht en drukke maandagochtend spits, waarbij om half acht al driehonderd kilometer file stond.  

Op verschillende plaatsen in het land staan lange files door ongevallen. Op de A20 tussen Gouda richting Hoek van Holland is een vrachtwagen met afval gekanteld op de verbindingsweg naar de A4 en ook verkeer richting Europoort zal om moeten rijden. Op de A2 richting Utrecht staat er vanaf de afrit Veghel ruim twintig kilometer file.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer ondervindt veel last van het herfstweer. Als gevolg van gladde sporen en blaadjes op de rails, kunnen in het hele land vertragingen ontstaan. Wie met de trein reist, moet rekening houden met vertragingen van een kwartier tot een half uur, aldus spoorbeheerder ProRail vandaag.

"We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het voorkomen van dit soort problemen", stelt een zegsvrouw. Een systeem dat het spoor moet voorzien van Sandite, een gel met zand en metaaldeeltjes waardoor het spoor stroever gemaakt wordt, moet het probleem van gladde sporen voorkomen. "Maar de combinatie van wind en luchtvochtigheid van vandaag vormt de ideale combinatie voor mogelijke problemen."

Vooral in bosrijke gebieden, waar veel bladeren de rails op kunnen dwarrelen, zijn problemen met het treinverkeer.

Luchtvaart

Schiphol ondervindt geen problemen van de harde wind. Alle toestellen arriveren en vertrekken volgens schema, aldus een woordvoerster.