'Motorrijden verboden bij kleine borstomvang'

Het Vietnamese ministerie van Gezondheid overweegt om mensen met een kleine borstomvang te weren van brommers en motoren. Het gaat om mensen met een borstomvang kleiner dan 72 centimeter. Ook (te) kleine en dunne Vietnamezen, alsmede mensen met gezondheidsproblemen kunnen de dupe worden.

Het voorstel is met ongeloof ontvangen door de Vietnamese bevolking. "Het zijn prachtige voorstellen, maar veel Vietnamezen dreigen het slachtoffer te worden hiervan. Veel Vietnamese vrouwen zijn smal. Ik heb veel vrienden die niet aan de criteria voldoen", aldus een beurshandelaar.

De gemiddelde Vietnamese man is 164 cm lang en weegt 55 kg. Voor vrouwen is dit 155 cm en 47 kg. Het overgrote deel van de bevolking is voor het vervoer afhankelijk van gemotoriseerde tweewielers. Een woordvoerder van het ministerie wilde niet ingaan op de vraag op basis waarvan de criteria zijn opgesteld. Ook is het niet duidelijk hoe de maatregel moet bijdragen aan een veiligere verkeerssituatie.

In Vietnam rijden 20 miljoen brommertjes, scooters en motoren rond, wat neerkomt op 90 procent van het totaal aantal voertuigen. Op de uiterst gevaarlijke wegen vallen jaarlijks circa 13.000 doden.