'Storimans niet gedood door Russische clusterbom'

Nederland heeft niet genoeg bewijzen voor de conclusie dat de Nederlandse cameraman Stan Storimans is omgekomen door een Russische clusterbom. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken gisteren gezegd.

De 39-jarige Storimans kwam op 12 augustus om in de Georgische stad Gori, bij gevechten tussen Georgische en Russische troepen. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag dat Storimans was gedood door een Russische clusterbom. Maar volgens Rusland wordt die conclusie niet gerechtvaardigd door de bewijsstukken die Nederland heeft laten zien, waaronder foto's.

Rusland beweert tijdens de oorlog in Georgië geen clusterbommen te hebben gebruikt. Maar mensenrechtenorganisaties zeggen dat beide partijen gebruikmaakten van het gewraakte wapen. Georgië heeft toegegeven inderdaad clusterbommen te hebben ingezet, maar niet in Gori.

Rusland zegt dat Storimans zich niet als verslaggever had laten registreren bij het Russische ministerie van defensie en dat zijn bescherming een Georgische aangelegenheid was.