RWS probeert schip te bergen

Rijkswaterstaat probeert een binnenvaartschip te bergen dat afgelopen maandag in de Oude Maas bij Barendrecht is gezonken. De lading van het schip, achthonderd ton ijzererts, is de afgelopen dagen al uit het schip getakeld.

Deze ochtend wordt het schip door een bergingsbedrijf uit Sliedrecht met een ponton opgetakeld. Rijkswaterstaat verwacht dat dit ongeveer een uur gaat duren. Na optakeling wordt de RIAD voor reparatie naar een werf gebracht.

Het schip ms. RIAD zonk maandagochtend rond 04.00 uur na een aanvaring met een klein zeehandelsschip; de coaster WISDOM. Die werd bestuurd door een Russische kapitein die teveel gedronken had. De politie verdenkt hem ervan schuldig te zijn aan de aanvaring bij de voormalige Oude Barendrechtse brug.

Bij het ongeluk vielen geen gewonden. De opvarenden van de RIAD werden door de Russische kapitein aan boord genomen. De Milieudienst Rijnmond kreeg maandag tientallen klachten binnen over stankoverlast. Dat kwam doordat gasolie, bedoeld voor de motor, uit het schip lekte. Een duiker moest eraan te pas komen om het lek te dichten. Omliggende natuurgebieden werden met een olieabsorberend scherm beschermd.