Iraakse terreurleider gedood

Een leider van Al-Qaida in Irak, die verantwoordelijk werd gehouden voor een van de bloedigste aanslagen in Bagdad en het executeren van een ontvoerde Rus, is gisteren door Amerikaanse troepen doodgeschoten. Dat heeft het Amerikaanse leger gezegd.

Troepen doodden eveneens de vrouw van Mahir Ahmad Mahmud al-Zubaydi na een vuurgevecht in een noordelijke wijk van Bagdad. Al-Zubaydi, ook bekend onder de namen Abu Assad of Abu Rami, werd ervan verdacht leiding te geven aan de terreurcel die verantwoordelijk is voor gelijktijdige zelfmoord- en bomaanslagen met auto's donderdag. Meer dan twintig mensen kwamen om bij deze aanslagen, die gericht waren op twee sjiitische moskees.

Al-Zubaydi is een van de belangrijkste opstandelingen die door Amerikaanse troepen is gedood bij pogingen de toename van de veiligheid in Irak in stand te houden. Geweldsincidenten in het land zijn afgenomen tot het laagste cijfer in meer dan vier jaar.

Zijn dood is een gevoelige slag voor het soennitische Al-Qaida in Irak, zeker nu veel soennieten besloten hebben over te stappen naar de Amerikanen om tegen Al-Qaida te strijden.

Verschillende bomaanslagen en mortieraanvallen in Bagdads sjiitische wijk Sadr City in 2006 en 2007 worden toegeschreven aan Al-Zubaydi. Hierbij kwamen honderden mensen om het leven. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk gehouden voor deelname aan de ontvoering van vier Russische ambassademedewerkers in 2006 en het filmen van hun executies naderhand. Een van de executies werd door Al-Zubaydi zelf verricht.