Tukker jat kunst van kunstuitleen

Een inwoner van Twente dacht op slimme wijze een partijtje waardeloze kunst te kunnen jatten. De 56-jarige Enschedeër ging naar de kunstuitleen en nam er twee schilderijen en twee beelden mee. Gisteren moest de dief voorkomen bij de rechtbank van Almelo.

De rechter legde hem zonder pardon twee weken celstraf op. Hiervan moet hij ook enkele dagen zitten wegens fietsendiefstal.

De man heeft de kunstuitleen nooit een cent huur betaald voor de kunstobjecten. Toen hij hoorde dat hij zijn huis uit zou worden gezet, stelde hij de spullen veilig door deze bij een vriend onder te brengen. Daar verdwenen ze vervolgens, maar daar kan de dief naar eigen zeggen ook niks aan doen.

Voor de geleden schade eist de kunstuitleen maar liefst vierduizend euro van de Tukker. Veel te veel, zo oordeelt diens advocaat. "Werken die niet verkoopbaar zijn, komen bij de kunstuitleen terecht", meent hij. Zij wil dan ook het bedrag wordt verlaagd naar tweeduizend euro. Volgens de advocaat is vijfhonderd euro per object een redelijke prijs, daarmee wordt het gebruikte materiaal in elk geval vergoed.