Peres: vredesverdrag in 2008 onwaarschijnlijk

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zullen er hoogstwaarschijnlijk niet in slagen om voor 2009 een alomvattend vredesverdrag te sluiten. De Israëlische president Shimon Peres heeft dit dinsdag tegen verslaggevers op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gezegd.

"Wij hadden gehoopt dat het eind dit jaar zou zijn", zei Peres. "Kennelijk zullen wij het niet kunnen sluiten voor het einde van het jaar, maar wij geloven dat er enige vooruitgang is geboekt en dat er een redelijke kans is dat het volgend jaar kan worden gesloten."

Eerder dinsdag had de gedoodverfde Israëlische premier en huidige minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni in Jeruzalem een ontmoeting met Ahmed Qureia, de belangrijkste Palestijnse vredesonderhandelaar. Livni beloofde Qureia dat de onderhandelingen met de Palestijnen niet te lijden zullen hebben van haar regeringsformatie. Livni verving premier Ehud Olmert, die demissionair is.

VN-gezant voor het Midden-Oosten Robert Serry waarschuwde vorige week dat de onderhandelingen na tien maanden in een cruciale fase zijn beland. Beide partijen moeten hun inspanningen opvoeren om het gestelde doel te kunnen halen, zei Serry. Kwesties als de grens tussen Israël en de beoogde Palestijnse staat, de aanspraken op Jeruzalem en het lot van miljoenen Palestijnse vluchtelingen lijken niet dichter bij een oplossing te zijn gekomen.

De doelstelling van een vredesakkoord voor eind 2008 werd vorig jaar geformuleerd op een conferentie in het Amerikaanse Annapolis. Er waren 44 landen vertegenwoordigd, waaronder Arabische landen wier steun onontbeerlijk is voor een vredesovereenkomst. Centraal stond de zogeheten 'routekaart' naar vrede. Olmert en de Palestijnse president Mahmoud Abbas beloofden zich voor het plan in te zetten.

In de eerste fase van het plan zou Israël al zijn bouwactiviteiten in de Palestijnse gebieden stoppen. De Palestijnen zouden militante groeperingen beteugelen. Beide partijen beschuldigden elkaar over en weer van schending van die toezeggingen. Israël gaat door met bouwen en Hamas blijft vanuit Gaza een bedreiging vormen. De sponsors van het vredesproces, de VS, de Europese Unie, Rusland en de VN, zullen elkaar op 26 september in de wandelgangen van de Algemene Vergadering ontmoeten om de voortgang te bespreken.