Soldaat VS krijgt zeven maanden in moordzaak Irak

Een Amerikaanse soldaat is in Duitsland door een Amerikaanse militaire rechtbank veroordeeld tot zeven maanden gevangenisstraf. Hij heeft schuld bekend aan samenzwering tot en betrokkenheid bij de moord op vier Iraakse gevangenen.

Naast de celstraf kreeg de soldaat oneervol ontslag. De man had levenslang kunnen krijgen maar in ruil voor zijn getuigenis tegen andere betrokkenen kreeg hij een veel lagere straf. De rechter zei daarover dat hij de beklaagde veertig jaar cel zou hebben gegeven, als hij niet een overeenkomst met de aanklagers had gesloten.

De man bekende dat hij op de uitkijk stond terwijl andere soldaten uit zijn bataljon vier gevangengenomen, geknevelde en geblinddoekte mannen in het hoofd schoten. De lichamen van de vermoorde Irakezen werden later teruggevonden in een kanaal in Bagdad. De moordpartij vond plaats in april vorig jaar.

Drie andere soldaten werden woensdag in staat van beschuldiging gesteld vanwege moord en samenzwering. Dat gebeurde eveneens in Duitsland, waar de militairen op dit moment gelegerd zijn. De moorden zouden zijn gepleegd uit wraak voor slachtoffers in de legereenheid van de verdachten.