Experts: Al-Qaida stort in

Al-Qaida is aan het instorten en het gevaar komt tegenwoordig meer van organisaties als Hezbollah en Hamas. Dat hebben Amerikaanse antiterrorisme-experts vandaag gezegd.

Volgens Dell Daily, de coördinator terrorismebestrijding van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, wordt de instorting van Al-Qaida voornamelijk veroorzaakt doordat de terroristische organisatie zo veel islamitische slachtoffers maakt.

Onderminister van buitenlandse zaken James Glasman zei dat de Libanese Hezbollah en de Palestijnse Hamas veel meer tot de verbeelding van hun aanhangers spreken omdat die bewegingen zich naast terrorisme ook bezighouden met sociale dienstverlening en plaatselijk bestuur.

Al-Qaida doodt aanzienlijk meer moslims dan westerlingen. In 2007 kwamen in islamitische landen 9500 burgers om bij aanslagen door extremisten. Een aantal fundamentalistisch-religieuze leiders heeft al kritiek geuit op het grote aantal burgerslachtoffers dat Al-Qaida maakt.

Toch waarschuwden de experts dat de teloorgang van Al-Qaida nog niet op al te korte termijn valt te voorzien. Al-Qaida blijft de belangrijkste bedreiging voor de Verenigde Staten, voornamelijk vanwege de bewegingsvrijheid die de groepering geniet in Pakistan. Maar ook aan Al-Qaida gelieerde organisaties blijken heel goed in staat aanslagen te plegen in het noorden van Afrika en elders, zeiden de kenners.