'Automobilist vaker veroorzaker vrachtwagenongeluk'

Niet het gevaarlijke rijgedrag van truckers lijkt de voornaamste oorzaak van vrachtwagenongelukken te zijn, maar dat van automobilisten. Dat zegt een woordvoerder van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) vandaag.

Het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) meldde begin vorige maand dat het gevaarlijke rijgedrag van truckers een grote rol speelt bij negentig procent van de vrachtwagenongelukken. Om tot deze conclusie te komen, waren ruim 350 vrachtwagenongelukken onderzocht. Verladersorganisaties noemden de cijfers van het BVOM eenzijdig.

De IVW heeft andere gegevens dan het BVOM. Op een bijeenkomst over vrachtwagens en verkeersveiligheid vorig jaar stelden verschillende partijen, waaronder de IVW en brancheorganisaties, een lijst samen met risico's die tot dergelijke ongevallen kunnen leiden. Daarin maakte het rijgedrag van automobilisten de top vier uit van de oorzaken van vrachtwagenongevallen, zegt de woordvoerder.

Boven aan de lijst staan volgens de zegsman onvoldoende afstand houden, fout in- en uitvoegen, verkeerd inhalen, en afsnijden; in alle gevallen door automobilisten. "Op de vijfde en zesde plaats staat het rijgedrag van de trucker zelf."

De gegevens van de IVW lijken die van het BVOM tegen te spreken. De woordvoerder heeft hiervoor geen duidelijke verklaring. "Wij voeren nu zelf onderzoek uit naar vrachtwagenongevallen en om de eerder samengestelde lijst te kunnen onderbouwen." Wanneer hiervan resultaten worden verwacht, is onbekend.

Het BVOM laat weten niet te willen reageren.


'Automobilist vaker veroorzaker vrachtwagenongeluk'  (foto: DAG)