Verdachte 'koopt zo weer nieuwe wapens'

Een goede indruk op de rechter maken was er voor de 23-jarige Hagenaar Maclouli A. deze week niet bij. Dat interesseerde hem kennelijk ook weinig.

A., verdacht van drie gewelddadige overvallen in Den Haag op coffeeshops en een belwinkel, kondigde languit onderuit zittend doodleuk aan zijn inbeslaggenomen vuurwapens na zijn vrijlating onmiddellijk te vervangen door nieuwe exemplaren. Verder zei A.  al zijn hele leven drugs te dealen en dagelijks drie flessen whisky soldaat te maken.

Het Openbaar Ministerie was wel klaar met de verdachte en eiste 12 jaar celstraf.  Ook al omdat A. in 2001 jeugd-tbs kreeg vanwege diverse misdaden.  De tbs-maatregel was in 2007 nog maar een paar weken opgeheven toen A. al weer zijn eerste overval pleegde.

A. gaf toe dat hij vuurwapens in zijn bezit had gehad, maar hij en zijn medeverdachte Xavier A. (23) ontkenden iedere betrokkenheid bij de overvallen. Ze zouden er zijn ingeluisd door een derde verdachte in verband met een ruzie over drugs en vrouwen.  Tegen Xavier A. werd  10 jaar geëist.

De advocaat van Maclouli A. vond dat zijn cliënt dient te worden vrijgesproken.  Over twee weken horen de beide A.'s of het vrijspraak wordt, of een forse tijd achter de tralies.