Activisten oefenen bezetting Schinveldse Bossen

Milieuactivisten van Groenfront oefenen in de Schinveldse bossen een bezetting tegen de kap van bomen voor een NAVO-basis in Geilenkirchen. In 2006 bezetten de actievoerders vijf weken lang daadwerkelijk de Limburgse bossen in een tevergeefse poging het bos te behouden. De oefening dit weekeinde geldt volgens de actievoerders als een waarschuwing dat zij nog altijd tot dergelijke acties in staat zijn.

De oefenbezetting volgt op de verklaring van Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) eerder deze week dat volgens haar de bomenkap in 2006 rechtmatig was. Onderzoeken zouden hebben uitgewezen dat de overlast en gezondheidsrisico's door de kap niet zijn toegenomen. Ook zou de kap geen negatieve effecten hebben gehad op de flora en fauna in het omliggende bos.

De gemeente Onderbanken gaat in beroep tegen de uitspraak van Cramer en heeft de milieuactivisten alle medewerking toegezegd voor hun oefening. De gemeente noemt de rapporten waarop Cramer zich baseert 'ver onder de maat'. "Van de politie hebben we dit weekeinde dan ook geen last", concludeert een woordvoerder van Groenfront daaruit.

Gedurende het weekeinde worden bomenhutten gebouwd en wordt geoefend in boomklimmen. Morgen wordt met omwonenden geoefend hoe blokkades kunnen worden omzeild. In 2006 werd het stuk bos dat de actievoerders bezetten afgesloten zodat er niemand in en uit kon. "Met succes smokkelden mensen uit de omgeving toen toch eten en drinken naar binnen", legt de woordvoerder het belang van deze oefening uit. In 2006 huldigden de inwoners van Schinveld de actievoerders van Groenfront.

De boomtoppen werden destijds onder dwang gekapt omdat de Navo-vliegtuigen daardoor veiliger konden landen. Cramer heeft toegezegd bij toekomstige beslissingen over de kap van de bomen geen dwang meer te gebruiken. Ze schreef dat ze alleen nog in overleg met lokale overheden besluiten neemt over eventuele verdere boomkap.