Marokko rolt terreurcel op

De Marokkaanse politie zegt deze week met vijftien arrestaties in verschillende plaatsen een aan Al-Qaida verbonden terroristische organisatie te hebben opgerold. Dat meldt het staatspersbureau MAP vandaag.

De groep zou van plan zijn geweest aanslagen te plegen in Marokko. Bij de leden werden chemicaliën en ontstekingsmechanismen gevonden. De cel droeg de naam Fath al-Andalus, wat 'strijd voor islamitisch Spanje' betekent. Deze naam refereert mogelijk aan de islamitische koninkrijken uit de middeleeuwen die zich uitstrekten tot in het zuiden van het Iberisch schiereiland. Al-Qaida heeft meerdere keren te kennen gegeven dat het veroveren van Spanje een van de doelen is van de jihad. In 2004 kwamen bij aanslagen in treinen in Madrid 191 mensen om het leven.

Fath al-Andalus is de zesde terroristische cel die dit jaar in Marokko is ontmanteld. Het land met 33 miljoen inwoners heeft de afgelopen jaren te maken gekregen met een opkomst van de radicale islam. In 2003 kwamen bij zelfmoordaanslagen in Casablanca 45 mensen om het leven. Ongeveer duizend moslimextremisten zitten in Marokko achter de tralies, in afwachting van hun proces of veroordeeld voor terroristische misdrijven.