Rome wil mega-pretpark

Het is misschien wel de mooiste stad ter wereld: Rome. Toch mist er nog iets aan de Italiaanse hoofdstad, vindt het gemeentebestuur. Als het aan hen ligt staat er binnen vier jaar een enorm pretpark aan de rand van de stad. De protesten zijn al begonnen.

"Euro-Disney is ons voorbeeld" aldus locoburgemeester Mauro Cutrufo tegen persbureau Reuters bij de bekendmaking van de plannen. Het park moet een gigantisch groot themapark worden rond het oude Rome, compleet met allerlei attracties. Het park moet op een leuke, pretpark-achtige manier vertellen hoe het er tweeduizend jaar geleden in Rome aan toe ging. Het park moet binnen drie tot vier jaar uit de grond gestampt kunnen worden, denkt het gemeentebestuur.

De gemeente doet nu onderzoek naar de haalbaarheid en vraag naar het park. Als dat positief uitpakt kan de kogel volgende maand al door de kerk. Maar nu al is er flinke weerstand, onder andere van de regio Lazio, waar Rome in ligt. Het linkse bestuur van de regio is namelijk niet blij met de plannen van het rechtse stadsbestuur en spreekt over "veramerikanisering". Ook de ruimte die Rome wil voor het park, ruim 500 hectare, is veel te veel voor het regiobestuur. Politicus Claudio Mancini hoopt dat Rome nu al stopt met het ontwikkelen van het park.

De gemeente Rome ziet het echter wel voor zich, een 500 hectare groot 'Disney-land' bij de stad. "Je kunt scènes zien van het Collosseum, van het oude Rome. Misschien gladiatoren, of Julius Caesar of andere dingen" aldus een woordvoerder tegen Reuters. De gemeente heeft echter de steun van de regio wel nodig, dus het is de vraag of het park doorgaat. Voor de toeristen hoeft de stad het echter niet te doen, Rome is al jarenlang een van de best bezochte steden ter wereld.


Toekomstbeeld?  (foto: DAG)