Moerdijkbrug morgen alweer open

Goed nieuws voor automobilisten op de A16. Maarliefst drie weken eerder dan verwacht kan men vanaf morgen weer gebruik maken van alle rijstroken op de Moerdijkbrug. Dat zou het einde moeten betekenen voor de langdurige verkeershinder. Afrondende werkzaamheden worden 's nachts uitgevoerd.

Rijkswaterstaat startte het onderhoud aan de brug met het versterken van de constructie met Hoge Sterkte Beton (HSB). Dat nieuwe soort wegdek werd in ons land voor het eerst werd toegepast op zo'n grote stalen brug. Maar het kampte al snel met scheuren en bobbels. Daardoor moest de aannemer het nieuwe wegdek direct weer renoveren en gedeeltelijk vervangen.

Het werk in de richting Breda is goed verlopen. Alhoewel men startte in de winter, werd de brug drie weken eerder opengesteld dan aanvankelijk gedacht. Dit in tegenstelling tot de eerdere versterking van de rijbaan in de richting Rotterdam. Die verliep minder soepel. Daarom plande de aannemer de laatste fase zeer strak.

Volgens onderzoek stopt de scheurvorming in het stalen rijdek na het aanbrengen van HSB op de brug. De komende jaren worden meerdere stalen bruggen onder handen genomen, zoals de Galecopperbrug (A12 bij Utrecht) en de brug over de Waal bij Ewijk (A50).