OM berust in vonnis agenten Pijnacker

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat niet in hoger beroep tegen de vrijspraak in de zaak-Pijnacker. Agenten zouden ruim twee jaar geleden disproportioneel geweld hebben gebruikt tijdens rellen in de Zuid-Hollandse plaats. Twee agenten werden vorige week vrijgesproken, een derde kreeg een boete van 750 euro opgelegd. Het OM had werkstraffen en boetes tegen de drie geëist.

Het OM kan zich 'grotendeels' vinden in de uitspraak, licht een woordvoerder het besluit toe. "Daarbij heeft de rechtsgang al veel consequenties voor de agenten gehad. De korpsleiding heeft ook zorgvuldig gereageerd en lering uit het voorval getrokken. Een hoger beroep zou daarom niet veel zin hebben."

De drie agenten van het korps Haaglanden werden in de nacht van 6 op 7 mei 2006 ingezet omdat het Oranjefeest in Pijnacker uit de hand liep. Volgens justitie had het drietal grof geweld gebruikt tegen onschuldige feestgangers. Diverse collega-agenten verklaarden tegenover het OM dat ook zij vonden dat de agenten te ver waren gegaan. De rechtbank concludeerde echter dat de grimmige sfeer verschillende acties van de agenten rechtvaardigde. De 35-jarige hondenbrigadier Daniel S. werd als enige beboet. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn macht door een op de grond liggend slachtoffer af te tuigen met zijn wapenstok. Het OM had tegen hem een werkstraf van 140 uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

De situatie liep uit de hand toen onder de 2500 bezoekers van het feest vechtpartijen uitbraken. Beveiligers hadden de situatie niet meer onder controle en schakelden de mobiele eenheid in. Toen agenten een van de relschoppers in de boeien sloegen, richtte de boze menigte zich tegen de politie. Daarbij ontvingen ook agenten rake klappen. e advocaat van de agenten Alexander de Swart besluit volgende week of hij hoger beroep instelt. "Ik ben tevreden met de uitspraak, maar ik moet dit eerst met mijn cliënten bespreken."