Skinheads vrijuit na broddelwerk politie

Twee skinheads uit Noord-Holland zijn gisteren door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken van mishandeling. Reden is dat de politie het onderzoek bijzonder belabberd heeft uitgevoerd.

Op 1 januari kregen twee groepen feestvierders in Spijkenisse ruzie. Een skinhead riep ''Sieg Heil'' en bracht de Hitlergroet.  Een 17-jarige Spijkenisser die flink gezopen had, beantwoordde deze provacaties met de term ''kankernazi''. Hierop zouden de Amsterdamse skinheads Mickel P. en Guido van der V. de 17-jarige jongen hebben neergehoekt en toen hij op de grond lag, bewusteloos getrapt. Het slachtoffer hield er builen en een zware hersenschudding aan over.

De twee 20-jarige verdachten ontkenden de beschuldigingen, ondanks een paar getuigenverklaringen. De rechter maakte zich boos op de politie. Die had de verdachten en getuigen pas maanden later verhoord en niet met elkaar geconfronteerd.  De magistraat bestempelde het als 'zeer slecht werk'.

De openbaar aanklager eiste evenwel tegen de twee werkstraffen van 140 uur. Hij vond hun schuld toch bewezen op grond van de getuigenverklaringen.  De rechter was het er niet mee eens. Hij oordeelde dat de politie ''broddelwerk'' had geleverd en sprak de twee vrij. "Het is te vaag allemaal.''