Helft CU'ers: Homo's te geŽmancipeerd

De helft van de ChristenUnie-stemmers vindt dat homoseksuelen in Nederland in 'te grote mate' geëmancipeerd zijn. Mensen die in 2006 op andere partijen stemden, vinden juist dat er nog veel moet gebeuren op het gebied van homo-emancipatie, of dat op sommige punten nog verbetering mogelijk is. Dat blijkt vandaag uit een peiling van Maurice de Hond naar aanleiding van de Gay Pride in Amsterdam.

De opiniepeiler vroeg de deelnemers ook wat zij vonden van de deelname van minister van Emancipatie Ronald Plasterk (PvdA) en burgemeester Job Cohen aan de soms extravagante botentocht. Van alle ondervraagden stemde 64 procent hier mee in, maar zeventig procent van de aanhang van de ChristenUnie en 54 procent van de PVV'ers stonden niet achter de deelname. Bij het CDA was 43 procent tegen die beslissing, en 48 procent voor.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) zette gisteren vraagtekens bij de aanwezigheid op de parade van vijf kabinetsleden van de PvdA en nam zelfs het woord provocatie in de mond. De sociaaldemocraten zeiden eensgezind het kabinet te vertegenwoordigen.

Op de vraag of minister-president Jan Peter Balkenende ook mee had moeten varen, antwoordde 79 procent van de ChristenUnie-stemmers en 73 procent van de CDA'ers negatief. Vooral mensen die op Groenlinks stemmen, vonden dit wel een goed idee: 65 procent stemde hier mee in. Van de PvdA en de SP vond iets meer dan helft dat Balkenende de uitnodiging had moeten aannemen, bij de VVD was dit 34 procent.