Duizenden verdringen zich op Deventer boekenmarkt

Duizenden belangstellenden verdrongen zich vanmorgen rond 9.00 uur al op de jaarlijkse boekenmarkt in Deventer. Volgens zegsvrouw Anjo de Bont van de organisatie stonden er direct rijen wachtenden voor de stand met "literaire thrillers met een foutje". De kraam is traditiegetrouw één van de populairste attracties van de boekenmarkt.

Verder is er elk jaar veel animo voor de stands met jeugdboeken. "Mensen vinden het fantastisch als ze plotseling weer oog in oog staan met titels uit hun jeugd", weet ze. "Nostalgie is een dankbare drijfveer voor veel bezoekers."

De eerste standhouders bouwden rond 6.00 uur al hun stand op. Met 878 kramen over een lengte van zes kilometer is de Deventer boekenmarkt de grootste van Europa. De organisatie hield de deuren tot 9.00 uur gesloten, al stonden de eerste belangstellenden al uren eerder te wachten om naar binnen te mogen.

De Deventer Boekenmarkt vindt dit jaar voor de 20e keer plaats. Ter ere van dit jubileum worden twintig middeleeuwse boeken in de stad tentoongesteld. De editie van vorig jaar trok 120.000 bezoekers, een aantal dat de organisatie ook dit jaar verwacht.

Tijdens deze editie is er extra aandacht voor het oudste in Nederland gedrukte boek, de Delftse Bijbel uit 1477. Een exemplaar van dit boek uit de bibliotheek van het Nederlandse Bijbelgenootschap wordt op 3 augustus tentoongesteld in de Grote of Lebuïnuskerk tijdens de manifestatie Het Boek Der Boeken.

De NS zet tijdens de markt extra lange treinen in om de grote bezoekersaantallen te verwerken.