Turks Hof buigt zich over verbod regeringspartij

Het Turkse Constitutionele Hof in Ankara buigt zich vandaag over een verbod van de regeringspartij AKP. De partij zou erop uit zijn om van Turkije een islamitische staat te maken, stelt de aanklager. De AKP van premier Tayyip Recep Erdogan en president Abdullah Gül ontkent dat.

Ook eist de aanklager dat hoge politici als Erdogan en Gül vijf jaar lang niet meer politiek actief mogen zijn. Mocht het hof besluiten dat de AKP (Gerechtigheid en Ontwikkeling) gesloten moet worden, dan staat Turkije vrijwel zeker vervroegde verkiezingen te wachten, mogelijk in november.

De uitspraak wordt niet alleen in de regering met spanning afgewacht, maar ook bij de Europese Unie en bij buitenlandse investeerders. Die zijn bang voor een nieuwe periode van onrust in het land dat graag lid wil worden van de EU.

De meeste Turken zijn moslim, maar Turkije is een seculiere staat. Het Hof moet het land beschermen tegen elke bedreiging van de seculiere status.

Het verbieden van politieke partijen is niet nieuw in Turkije. Het Hof verbood eerder al voorlopers van de AKP, de Welvaartspartij (1998) en de Waardenpartij (2001).

Het begin van de beraadslagingen komt slechts enkele uren nadat de stad Istanbul werd getroffen door een bloedige aanslag. Explosies kostten zeker vijftien mensen het leven en verwondden meer dan 150. De aanslagen zijn nog niet opgeëist.