Droogte noorden van het land voorbij

De droogte in het noorden van Nederland behoort met de overvloedige regenval van de laatste tijd inmiddels tot het verleden. Alleen in de kop van Noord-Holland en de drie meest westelijke Waddeneilanden is recent niet veel regen gevallen. In Voorschoten daarentegen is in juli inmiddels al 175 millimeter regen gevallen, aldus weerinstituut KNMI vandaag.

De eerste drie weken van juli zijn al met al erg nat geweest, maar daar komt een einde aan. Tijdens de buien is het ook nog eens erg koud met lokaal slechts 12 graden. De overgang naar het aanstaande zomerweer is daarmee behoorlijk groot. Dinsdag kan het al 20 graden worden. Wanneer de zon er in de tweede helft van de week bijkomt, kan de zomer echt beginnen. "De komende tien dagen worden in ieder geval goed", zegt woordvoerder Harry Geurts van het KNMI.

Op de Wadden en Friesland lijkt het voorlopig meer herfst dan zomer. Het is daar heel guur door een stormachtige wind. "Dat kille weer zal niet snel terugkeren." Vorig jaar was het in juli ook erg nat, maar dat is toeval.