Ook gelijke rechten gehuwde homo's op Antillen

Homo- en lesboparen die gebruik hebben gemaakt van het opengestelde huwelijk hebben op Aruba en de Antillen dezelfde rechten en plichten als in Nederland. Dit blijkt uit een vonnis van het Gerecht in Eerste Aanleg van de Nederlandse Antillen in Willemstad. Deze oordeelde dat aan alle in het Koninkrijk gesloten huwelijken eenzelfde rechtsgevolg dient te worden gegeven.

Dat heeft de Homo LesBische Federatie Nederland (HLBF) gisteren gemeld. De uitspraak werd gedaan in een zaak waar een vrouw haar echtgenote en haar minderjarige kinderen als medeverzekerden wilde aanmelden bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) op Curaçao. De verzekeraar stelde zich op advies van de minister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling op het standpunt dat de echtgenote en haar kind niet konden worden verzekerd als gezinsleden. De minister en de verzekeraar weigerden haar met het argument dat "een huwelijk van personen van gelijk geslacht niet maatschappelijk is geaccepteerd".

De verzekeraar heeft van de rechtbank opdracht gekregen binnen twee weken met een nieuw besluit te komen dat in lijn ligt met het vonnis. Ook oordeelde de rechter dat de verzekeraar aan het echtpaar alle geleden schade moet vergoeden. Over de exacte hoogte van het te betalen bedrag zal een civiele rechter gaan oordelen.
Submitter:  Bron: ANP