Teenslippers slopen de voeten

Omdat het lekker luchtig en koel aanvoelt op warme zomerdagen, dragen veel mensen met warm weer teenslippers, muiltjes of hielloze sandalen. Veel van hen denken wel aan het comfort op dat moment, maar staan er niet bij stil dat deze luchtige schoentjes hun hele voet ruïneren. De grootste boosdoener lijkt nog wel de teenslipper zonder enig voetbed.

Onderzoekers en artsen van het American College of Foot and Ankle Surgeons en de American Orthopedic Foot and Ankle Society waarschuwen voor de gevolgen van het dragen van het luchtige schoeisel. Omdat deze slippers en muiltjes vaak geen steun en bescherming bieden kunnen ze pijnlijke kwalen als een ontsteking van de achillespees, irritatie van het scheenbeen of ontsteking van de bindweefselband op de voetzool tot gevolg hebben. Ook de kans op bot- en teenbreuken is volgens de onderzoekers veel groter bij het dragen van slippers.

"Na de zomervakantie krijg ik steevast massa's patiënten binnen met dit soort problemen. Hiervan is 99 procent veroorzaakt door teenslippers," zegt sportpodoloog André Kox uit Neede. "Dragers klauwen met hun tenen om de platte slippers mee te kunnen nemen. Hierbij dreunt de hiel van links naar rechts over het schoeisel en soms ook ernaast. Slippers zijn alleen goed bij het zwembad als bescherming tegen schimmels," aldus Kox.

Volgens de podoloog zijn Birkenstock-slippers wel goed voor de voeten, omdat deze slippers een voetbed hebben en omdat de hiel opgevangen wordt in een kommetje. Kox vertelt dat veel mensen niet door hebben wat voor ellende teenslippers kunnen veroorzaken. "Met een ontsteking van de bindweefselband op de voetzool ben je zomaar acht maanden zoet."

Orthopedisch chirurg Ron Schenk denkt dat het gevaar van teenslippers wel meevalt. Hij kan zich wel voorstellen dat mensen die toch al voetklachten hebben en vaak op teenslippers lopen sneller voetklachten krijgen dan wanneer ze steviger schoeisel dragen. "Maar dan spelen andere factoren ook mee. Zoals de tijd dat iemand op het schoeisel loop en diens gewicht."