Eurlings wil dodental in het verkeer drukken

Het aantal verkeersdoden moet verder omlaag met een harde aanpak van automobilisten die de regels stelselmatig overtreden. Verkeersminister Camiel Eurlings mikt op maximaal 500 doden in 2020, bevestigde zijn woordvoerders vandaag.

Het tot nu toe gehanteerde streefaantal was 580 verkeersdoden. Nederland is al een van de 'verkeersveiligste' landen ter wereld; in 2007 zakte het aantal dodelijke slachtoffers opnieuw, tot 791. Volgens de CDA-bewindsman kan er nog een tandje bij door asociaal weggedrag af te straffen. Ervaren automobilisten die drie keer worden betrapt op te hard rijden, 'snijden' of bumperkleven, raken hun rijbewijs automatisch kwijt.

Nu worden beginnende bestuurders al zo bij de les gehouden. "Mensen moeten weten: dit pikken we niet. We halen ze uit het verkeer. Als het niet goedschiks kan, dan kwaadschiks", stelt Eurlings in het AD van donderdag.

Het onderzoeksinstituut SWOV is ambitieuzer. Voorstellen voor een nachtelijk rijverbod voor jongeren of meer rotondes om het aantal doden te drukken tot onder de 500, wijst Eurlings echter af.