Joden boos over inburgeringstest

Het nieuwe Duitse inburgeringsexamen is bij de Centrale Raad van de Joden niet in de smaak gevallen. In de 310 vragen, die ook over de Duitse geschiedenis gaan, is niet één keer het woord 'Holocaust' opgenomen.

Volgens Stephen Kramer, secretaris-generaal van de Centrale Raad van de Joden gaat het om een "merkwaardige opvatting van de geschiedenis". Door het "weglaten van feiten" vreest de secretaris-generaal voor een vertekend beeld van de Duitse geschiedenis.

Niet alleen de Joden zijn ontevreden over de inburgeringstest. De Centrale Raad voor Moslims is ook niet tevreden over de test. Volgens de secretaris-generaal, Aiman Mazyek, wordt een bepaald gedrag toegedicht aan de ondervraagden, waarna volgens hem geprobeerd wordt dit gedrag te corrigeren. Als voorbeeld noemt hij een vraag over het Duitse kiessysteem. Er zijn bij deze vraag vier antwoordmogelijkheden, waaronder het antwoord dat een man voor zijn vrouw stemt.

De test is ontwikkeld door de Humboldt-universiteit in Berlijn. Wie de test gaan maken krijgt 33 van de 310 vragen voorgelegd en minstens zeventien vragen moeten juist beantwoord worden om te slagen. Deelnemers kunnen de test, die een onbeperkt aantal keer gemaakt mag worden, voor 25 euro per keer maken.