Nederlandse horecabaas 'afgeslacht'

Het eiland Curaçao is in de greep van de angst. Voorheen vonden moord- en slachtpartijen op het eiland alleen in het drugscircuit plaats, maar sinds kort zijn ook hardwerkende ondernemers slachtoffer van roofmoordenaars. Slechts een kleine maand geleden is een winkelier op brute wijze vermoord en afgelopen maandagnacht is Pim Timmermans (59), een gerenommeerde restauranthouder, met kogels doorzeefd.

Zanger Lee Towers, een goede vriend van Timmermans, noemt het 'heel beangstigend'. "Het kan nu iedereen overkomen" vertelt de zanger. Volgens hem is het een teken dat de criminaliteit op het eiland zich verplaatst. Door de aanpak van drugsgerelateerde criminaliteit heeft het geweld zich verplaatst. Volgens de zanger zoeken de criminelen hun prooi nu ergens anders. Dit kan volgens hem dus iedereen overkomen.

Timmermans was eigenaar van het restaurant Larousse in Willemstad. Veel bekende, maar ook onbekende Nederlanders, schoven bij hem aan voor de uitstekende Franse keuken. Onder zijn gasten waren zangers als Marco Borsato, Guus Meeuwis, Gerard Joling en Barry Hay. "Larousse was ons favoriete restaurant", zegt Lee Towers. Hij heeft al jaren een huis op het eiland en hij en zij vrouw waren 'meer dan bevriend' met Timmermans en zijn vriendin Marjolein van Kuijk.

Marjolein vertelt dat ze niet eerder overvallen zijn. "Pim had ook geen vijanden. Hij heeft nooit iemand kwaad gedaan," meldde de gebroken vriendin.

Een paar minuten na middernacht vond de roofoverval plaats. Pim en Marjolein sloten samen met Johnny, een van de medewerkers, het pand af toen er ineens drie donker geklede mannen over het hek sprongen. Johnny vluchtte en werd door het gewapende drietal beschoten. Ondanks dat hij viel is hij niet geraakt, aldus Marjolein. "Een van die overvallers kwam op ons af. We konden geen kant op. Hij droeg een zwart masker en ik zag een lichtgetinte huid. Ik riep nog tegen die jongen: 'Alsjeblieft niks doen!' maar hij schoot drie kogels in Pims lichaam. Ik heb Pim nog rechtgehouden, maar moest omstanders om hulp vragen. Hij werd zo zwaar. Ik zei: 'Pim, hou vast. Het komt goed. De ambulance komt eraan.' Hij keek me nog even aan, en toen viel hij ineen, in mijn armen. Ik voelde zijn halsslagader niet meer, zijn pols niet meer. Iemand zei nog: 'Hij is nog warm', maar ik wist dat hij overleden was."

De bewoners van Curaçao hebben geschokt gereageerd op de brute moord. Het stel woonde al twintig jaar op het eiland. Bewoners hebben zich opgemaakt voor een avondwake en een stille tocht. De eerste in de geschiedenis van het eiland. 

Ondanks dat het restaurant goed liep, had het stel plannen om te stoppen. Ze hadden al een huis gekocht in België waar ze rustig samen oud zouden worden.