EK: Internationale pers prijst Oranje de hemel in

Internationale media komen superlatieven te kort om de 4-1 winst van het Nederlands elftal op Frankrijk te beschrijven. Oranje is de favoriet geworden van het EK, berichtte de Amerikaanse tv-zender CNN.

Volgens het Britse persbureau Reuters is bijna elke speler in topvorm en heeft Nederland de 4-1 winst op Frankrijk van vrijdag te danken aan "de snelheid en variatie van de counters". "Zo speelt alleen een topfavoriet", opent het Oostenrijkse Die Presse.

De voetbalwebsite Goal.com spreekt van een spectaculaire en verbluffende overwinning. "Dodelijke Nederlanders vernietigen Frankrijk" kopte de Britse website Sportinglife. En BBC Sport spreekt van een "grootse overwinning", die volgens de Britse zender te danken is aan "de briljante stijl van counteren". BBC noemde de wedstrijd "de tactische winst van coach Marco van Basten".

CNN berichtte: "Briljant Nederland laat niets heel van Frankrijk". Het tv-station doopte de wedstrijd om tot de mooiste van het toernooi. "De onstuitbare Nederlanders gaven een masterclass aanvallen", aldus CNN. De zender sprak van een "sensationele voetbalstijl".

De lovende woorden gaan maar door. De Zwitserse newswebsite '20 Minuten' kopt "Holland vernedert ook Frankrijk" en prijst het spel van de Nederlanders als pittiger en sneller.

De lijst internationale media die Nederland de hemel in prijzen is eindeloos. Allen zijn het eens over het geweldige spel, de fantastische spelers en de goede coach. Het Amerikaanse persbureau AP meent dat Van Basten zijn beste keuzes maakte vóór het toernooi door "zeurende oudere spelers thuis te laten".

En natuurlijk blijft het Oranjelegioen niet onvermeld. De sfeer in Bern met de ruim honderdduizend in Oranje uitgedoste supporters is opperbest, berichtten Zwitserse media. "Zelfs agenten nemen foto's", meldt een ooggetuige op internet. "Er waren zoveel Oranjefans in Bern", berichtte de Britse krant The Daily Telegraph, "dat het leek alsof er niemand meer in Amsterdam en Rotterdam achtergebleven was''.