Situatie Zuid-Afrika 'onder controle'

Het geweld tegen immigranten in Zuid-Afrika is afgenomen en de situatie is onder controle. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister voor veiligheid Charles Ngakula maandag gezegd.

In het weekeinde waren er nog wel enkele geweldsincidenten, maar niet op dezelfde schaal als vorige week. Zondag werd in Durban een groep van vijf Mozambikaanse mannen aangevallen en ten noorden van de stad werd zaterdag een andere Mozambikaan in zijn hand geschoten.

Volgens Ngakula zijn inmiddels 56 buitenlanders vermoord en dertigduizend uit hun woningen verdreven. Duizenden verblijven in vluchtelingenkampen, na te zijn weggejaagd door met stokken en messen gewapende Zuid-Afrikanen. Duizenden zijn inmiddels teruggekeerd naar herkomstlanden als Mozambique en Zimbabwe.

De buitenlanders worden door sommigen verantwoordelijk gehouden voor de hoge criminaliteitscijfers in Zuid-Afrika en de slechte economische situatie waarin veel Zuid-Afrikanen verkeren. Velen zeggen dat de Zuid-Afrikaanse autoriteiten te laat hebben ingegrepen en bovendien te weinig hebben ondernomen om de buitenlanders te beschermen.