75 miljard euro ten onrechte 'ontwikkelingshulp' in 2010

Hoewel de EU in 2000 gezamenlijk besloot elk jaar meer ontwikkelingshulp te schenken, is er vorig jaar een terugval geconstateerd. Werd er in 2006 nog 0,41 procent van het gezamenlijke bruto nationaal product geschonken, in 2007 bleef de hulp steken op 0,38 procent. In harde euro's betekent dit een afname van 47,7 naar 46,1 miljard.

Een samenwerkingsverband van 1600 hulporganisaties als Oxfam, ActionAid en CARE meldden dit vandaag. Van het geld wat wél naar arme landen wordt weggesluisd, wordt ook nog eens een deel ten onrechte ontwikkelingshulp genoemd. Cijfers over de hoogte van ontwikkelingshulp waren bij veel landen schromelijk overdreven. Vooral Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Griekenland en Portugal maken zich schuldig aan het ten onrechte bestempelen van transacties als 'hulp'.

Concreet uit zich dit in bedragen die vorig jaar opliepen tot acht miljard euro. Zestig procent van dat 'ontwikkelingsgeld' ging naar het kwijtschelden van staatsschulden in de Derde Wereld, hetgeen officieel geen ontwikkelingshulp mag heten. Veel landen in de EU houden de bevolking dus te hoge cijfers voor, en schenken in werkelijkheid stukken minder dan men wil doen vermoeden.

De 27 ministers van Buitenlandse Zaken zullen het probleem volgende week onderzoeken. Eerder gaven hoge functionarissen binnen de EU al aan dat er een te grote discrepantie zit tussen het aanbieden van hulp en het daadwerkelijk schenken ervan. Als het verschil op blijft lopen zoals ze sinds 2000 deed, zal er in 2010 een 'tekort' zijn ontstaan van ruim 75 miljard euro.