Twee verboden cartoons Nekschot staan in boek

Van de acht door het Openbaar Ministerie strafbaar bevonden cartoons van spotprenttekenaar Gregorius Nekschot, staan er minstens twee in zijn in 2006 verschenen boek 'Misselijke Grappen'. Dat blijkt na inspectie van het in 2006 door FOK! gereviewde boek.  Het tv-programma NOVA toonde gisteren kort een aantal van de verboden cartoons.

Het gaat onder meer om een cartoon waarin de spot wordt gedreven met het slavernijmonument en een  cartoon waarin een Antilliaans uitziend persoon iemand twee vuurwapens op het hoofd zet.  ''Poen man poen'', zegt de wapendrager tegen een GroenLinks-achtig type, die lachend reageert met: ''dit is pas de 2e generatie''.  Boven de cartoon staat: Progressieve Nederlanders, onverminderd optimistisch.

De cartoon met de slaven toont een man die op een verhoging staat met zijn been vastgeketend. Op zijn rug draagt hij een gekleurde volwassen baby. Er boven staat: 'Nu ook slavernijmonument voor de blanke autochtone belastingbetaler.'  Weblog GeenStijl heeft deze overigens vanmiddag online gezet.

Deze cartoons zouden volgens het OM mogelijk aanzetten tot haat en discriminerend zijn voor mensen met een donkere huidskleur. Onder de acht cartoons zouden ook voor moslims beledigende exemplaren zitten. 

Nekschot zegt deze cartoons inmiddels van zijn website te hebben verwijderd.  Wat opvalt is dat één van Nekschots meest besproken cartoons, die de uitgever zelfs niet durfde af te drukken -  Mohammed die Aisha ontmaagd (afbeelding uit de Kinderkoran) - nog gewoon op Nekschots site staat (alhier). Kennelijk is deze cartoon niet strafbaar in de ogen van het OM.

Niet in orde  volgens het OM is een cartoon waarop 'Ali best op zijn poef zit'.  Er naast staat: ''In de koran staat helemaal nergens dat je iets terug hoeft te doen voor 30 jaar WAO, kinderbijslag en huursubsidie''.   Een prent die Nekschot maakte naar aanleiding van een CPB-bericht dat Nederland door zijn genereuze sociale regelingen erg aantrekkelijk is voor laagopgeleide immigranten. Het bericht staat nog op Nekschots site, maar de bijbehorende cartoon is inderdaad verdwenen.

Bos
Vice-premier Wouter Bos die gisteren zei geschrokken te zijn van Nekschots arrestatie, ''omdat we in Nederland geen traditie van het oppakken van kunstenaars, artiesten of cartoonisten hebben'', noemt het tekenwerk van Nekschot ''waardeloze cartoons''. Tegen verslaggever Slotboom van met Met het oog op morgen (Radio 1) zei Bos: ''Ik heb sowieso helemaal niks met mensen die menen alle moslims in Nederland in kwaad daglicht te moeten stellen of alle Surinamers. Ik bedoel: in die hoek moet je echt zijn werk plaatsen. Ik heb daar niks mee.''

Bos neemt het echter ook op voor mensen met een andere mening: ''ik verdedig ook de vrijheid van meningsuiting van mensen die een heel andere opvatting hebben als ik zelf. Daarom vind ik het wel belangrijk om goed op te letten op het moment dat zo iemand opgepakt wordt. Tegelijkertijd verdedig ik ook tot en met de laatste millimeter de wetten in Nederland die zeggen dat we geen haat moeten zaaien en dat we niet moeten aanzetten tot discriminatie. We weten allemaal dat er spanning bestaat tussen het verbod op haatzaaien en discriminatie enerzijds en de vrijheid van meningsuiting anderzijds. Gelukkig maakt een politicus niet uit hoe die balans precies ligt. Dat doet een rechter. Die is nu aan zet''. 

Gregorius Nekschot werd dinsdag door tien man politie uit zijn woning gehaald en anderhalve dag opgesloten voor verhoor. Volgens minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin een normale gang van zaken bij een Justitieel-onderzoek.  Iets waar partijen als VVD, D66, SP en de PVV heel anders over denken. Zij gaan de minister volgende week vragen stellen.

Link: Uitzending van NOVA, met interview Gregorius Nekschot, een reactie van MDI-directeur Niels van Tamelen en een gesprek met VVD-leider Mark Rutte. 

Zoals gisteren getoond in NOVA