Politiek boos over arrestatie Gregorius Nekschot

D66 en de PVV hebben verontwaardigd gereageerd op de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot.  De woning van de Amsterdamse spotprententekenaar werd dinsdag bezocht door tien politiemensen die materiaal in beslag namen en Nekschot naar een politiecel brachten. Daar werd hij anderhalve dag vastgehouden voor verhoor.  Volgens het Openbaar Ministerie heeft Nekschot zich schuldig gemaakt aan belediging van moslims en mensen met een donkere huidskleur.

D66-Kamerlid Boris van der Ham gaat minister van justitie Hirsch Ballin naar de Kamer roepen om uitleg te geven over de arrestatie. "Alleen oproepen tot haat en geweld zijn verboden in Nederland en dat wil ik graag zo houden. In een open en vrije samenleving zijn mensen heel verschillend en dat kan soms botsen, maar dat geeft ons ook een grote vrijheid. Die moeten we koesteren."  Van der Ham noemt het werk van Nekschot ''zonder meer zeer omstreden'', maar de gang van zaken van deze week roepen volgens hem veel vragen op.

PVV-leider Geert Wilders noemt de arrestatie ''ongehoord en smakeloos". Hij beschuldigt het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat opdracht gaf voor de arrestatie, van "dictatoriale trekjes." Hij wil minister Hirsch Ballin  dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje ter verantwoording roepen. Wilders zegt zich niet te kunnen herinneren dat er in het westen ooit een cartoonist is gearresteerd. ''Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten.''

Cabaretier Hans Teeuwen zei gisteren in het tv-programma Pauw en Witteman dat hij de cartoonist, waarvan tot nog toe alleen zijn pseudoniem Gregorius Nekschot bekend was, persoonlijk kent. Hij sprak hem kort na zijn vrijlating. Volgens Teeuwen was de arrestatie pure intimidatie. De politie zou Nekschot hebben gezegd dat hij zijn anonimiteit nu wel kwijt is. ''Een tamelijk intimiderende opmerking”, aldus Teeuwen.

Het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) van het Openbaar Ministerie kwam in actie na een klacht uit 2005 van imam Abdul Jabbar van de Ven, bekend van het doodwensen van Geert Wilders. De klacht van Van der Ven betrof deze cartoon, die over hem ging. Het LECD staat onder leiding van officier van justitie Paul Velleman die ook al een tijdje onderzoekt of Kamerlid Geert Wilders vervolgd moet worden. In opdracht van het LECD zoekt het OM momenteel uit wie de bewuste Nekschot-tekeningen heeft gemaakt en wie ze online heeft gezet. Na het onderzoek wordt besloten of er wordt overgegaan tot vervolging.

De controversiële Nekschot publiceert vooral op internet, maar ook zijn boek 'Nekschot: Misselijke grappen' wordt in het onderzoek betrokken. FOK! schreef in 2006 een review  over dat boek.

Update 11.05 uur
Ook de SP is boos over de arrestatie van de cartoonist. Net als de PVV en D66 wil ook deze partij opheldering van Hirsch Ballin.

SP-Kamerlid Jan de Wit noemt het ''volstrekt buiten proportie'' dat Nekschot anderhalve dag werd vastgehouden terwijl de politie thuis zijn computer en ander materiaal in beslag nam. De Wit: “Als iemand aangifte doet, moet die in behandeling worden genomen. Als het noodzakelijk is, nodig je de tekenaar dan uit voor een gesprek op het bureau. De intimiderende aanpak die nu is gehanteerd, vind ik kwalijk. Het gaat om een tekenaar, niet om een vermeende bommenlegger. Juist in kwesties die de vrijheid van meningsuiting raken is uiterste zorgvuldigheid op zijn plaats. Daarom zal ik Hirsch Ballin om opheldering vragen.”

De PvdA volgt de zaak ook met grote aandacht, zo liet Kamerlid Ton Heerts vanochtend weten: ''We nemen deze zaak hoog op. Een cartoonist vervolgen gaat vrij ver''. Het laatste nieuws is dat ook de VVD de minister om opheldering gaat vragen.  Het ziet er dus naar uit dat er een (spoed)debat over de eerste arrestatie van een tekenaar na de Tweede Wereldoorlog gaat komen.