Tekort aan politiecellen in Amsterdamse binnenstad

Politiebureaus in de binnenstad van Amsterdam hebben te weinig cellen om arrestanten in de nachtelijke uren in het weekeinde onder te brengen. Daardoor kunnen onveilige situaties ontstaan, concludeert de Commissie van Toezicht voor Politiecellen vandaag in het jaarverslag over 2007.

Op de bureaus aan bijvoorbeeld de Lijnbaansgracht en Prinsengracht is onvoldoende plek voor de vele personen die, vaak onder invloed van alcohol en drugs, op de drukke uitgaansavonden worden aangehouden. Op die momenten dienen advocatenkamers en fouilleerruimtes als alternatief om arrestanten onder te brengen. De commissie noemt dat onwenselijk, aangezien het nogal eens voorkomt dat verdachten zich agressief gedragen.

In deze ruimtes is geen direct toezicht mogelijk. In het jaarverslag dringen de opstellers er bij de politie op aan snel maatregelen te nemen om deze situatie te verbeteren.

Verder blijkt dat de schoonmaak van een deel van de cellencomplexen en politiebureaus achteruit is gegaan. Daarentegen spreekt de commissie zich positief uit over het feit dat de politie aanbevelingen uit het jaarverslag van vorig jaar heeft opgevolgd, Zo zijn er bijvoorbeeld op een cellencomplex voorzieningen aangebracht voor invalide arrestanten.