Verharding acties streekvervoer dreigt

De vakbonden organiseren op tweede pinksterdag voor de zesde dag in twee weken tijd acties in het streekvervoer. Het is de laatste dag waarop buschauffeurs op publieksvriendelijke wijze hun onvrede tonen over de vastgelopen cao-onderhandelingen.

Vandaag controleren de werknemers van ov-bedrijven als Connexxion, Arriva en Veolia niet op plaatsbewijzen en stempelen ze geen strippenkaarten. Woensdag beginnen de chauffeurs aan een 48-uursstaking, als er dan nog geen zicht is op nieuwe onderhandelingen.

''We merken dat de actiebereidheid ongekend groot is'', stelt vakbondsbestuurder Janny Koppens van FNV Bondgenoten. ''Het busvervoer gaat woensdag en donderdag plat in grote delen van het land, daar hebben we alle vertrouwen in.''

Tot nog toe werden publieksvriendelijke acties gehouden op Koninginnedag, Hemelvaartsdag, Bevrijdingsdag, op 6 mei en dus op de beide pinksterdagen. Het cao-conflict in het openbaar vervoer duurt al enkele maanden. De vakbonden eisen 3,5 procent extra loon, de werkgevers bieden een loonsverhoging van 11,5 procent over een periode van drie jaar.

Dat bod oogt aantrekkelijk, maar de vakbonden vinden het niks. De huidige chauffeurs moeten namelijk 40-urige werkweken gaan draaien, ze moeten de helft van hun doorbetaalde pauzes inleverenén ze moeten flexibeler gaan werken. De door de werkgevers voorgestelde loonsverhoging komt volgens de vakbonden netto neer op minder dan 2,5 procent. Voor nieuwe chauffeurs zou het loonbod nog ongunstiger (+1 procent) uitpakken.