Snelwegcamera's die criminelen opsporen in gebruik

Op de kruising van de A28 en de A50 bij Zwolle zijn camera's in gebruik genomen waarmee criminelen moeten worden opgespoord. De apparatuur is sinds eind vorige maand operationeel, zegt een woordvoerder van het politiekorps IJsselland woensdag. De inzet van de kentekenplaatherkenning, waarvan de komst in november werd aangekondigd, liep enkele maanden vertraging op omdat de camera's niet werkten.

De camera's zijn in samenwerking met Rijkswaterstaat geplaatst in opdracht van het politiekorps IJsselland. Ze registreren autokentekens, die in een databank worden vergeleken met de kentekens van criminelen die worden gezocht in het noorden en oosten van het land. Het gaat bijvoorbeeld om controles op openstaande boetes en om te zien of een automobilist in een gestolen auto rijdt. Criminelen die 's nachts supermarkten en tankstations overvallen kan de politie met dit systeem ook aanpakken, licht de woordvoerder toe. De apparatuur is niet bedoeld om snelheidsovertreders te beboeten.

De politie mag de geregistreerde kentekens van niet-verdachte auto's zeven dagen bewaren, maar houdt die volgens de woordvoerder in de praktijk niet langer dan drie dagen vast. Kentekens van gezochte criminelen mag de politie 'jaren' bewaren, zegt de woordvoerder. De proef duurt in ieder geval een jaar.