OM ziet miljoenenfraude met geld voor asielzoekers

Vier personen die dit jaar zijn aangehouden voor fraude met subsidiegelden bestemd voor asielzoekers worden verdacht van het wegsluizen van zestien miljoen euro. Het Openbaar Ministerie meldt dat het viertal zich dinsdag voor de rechter moet verantwoorden.

De Stichting Huisvesting Alleenstaanden en Meerpersoonshuishoudens en vier andere aan haar verwante stichtingen zetten zich onder meer in voor huisvesting van asielzoekers. Sinds zes jaar werkt de stichting ook in opdracht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Van 2002 tot vorig jaar ontving de stichting in totaal 32 miljoen euro aan overheidssubsidie De helft hiervan zouden de verdachten in eigen zak hebben gestoken.

De inlichtingen- en opsporingsdienst van het ministerie van Vrom doorzocht eind januari onder leiding van het functioneel parket verschillende huizen in Den Haag. Vervolgens werden vijf personen aangehouden. Het gaat om een voormalig bestuurslid, een directielid, de directrice van een administratiekantoor, een penningmeester en een oud-medewerker. In januari meldde het OM dat de stichting vermoedelijk met behulp van valse facturen gelden heeft uitgekeerd aan privéondernemingen die op naam staan van de directeuren.

De strafzaak tegen de penningmeester van de stichtingen is beëindigd met een boete van veertigduizend euro. Hij zou zijn taak als penningmeester 'onzorgvuldig' hebben verricht, waardoor het voor de andere verdachten mogelijk werd gemaakt zichzelf te verrijken.