Voorzitter politiebond bepleit legale wietteelt

Wietteelt moet in Nederland legaal worden. Tegelijkertijd zou de overheid onder toezicht harddrugs moeten verstrekken aan verslaafden. Alleen onder die omstandigheden kan de politie goed de strijd aanbinden met drugscriminelen.

Dat zegt scheidend voorzitter Hans van Duijn van de grote politiebond NPB in een vandaag gepubliceerd interview met de GPD-bladen. De aanpak van drugscriminaliteit heeft de afgelopen jaren volgens hem weinig opgeleverd, maar trekt wel een zware wissel op de politie. Door de vele uren die agenten steken in drugsbestrijding, komt de aanpak van andere vormen van criminaliteit in gevaar, aldus Van Duijn.

Eerder al bepleitten burgemeesters van grote steden als Job Cohen en Gerd Leers voor een versoepeling van het softdrugsbeleid. De Raad van Hoofdcommissarissen is echter onvermurwbaar. De politietop heeft zelfs een speciale taskforce in het leven geroepen om wietcriminaliteit te bestrijden. De regering is ook niet van plan om de wietteelt te legaliseren. Dat ligt in verband met Europese regelgeving overigens ook gecompliceerd.

De 60-jarige Van Duijn vertrekt eind mei als NPB-voorzitter.