'Tachtig procent werkt over'

Acht op de tien werknemers werken meer uren per week dan contractueel afgesproken is. De helft van de mensen die overwerken doet dat naar eigen zeggen meer dan vier uur per week. Veertien procent zegt wekelijks meer dan tien uur extra werk te verrichten. Dat bericht FNV Bondgenoten naar aanleiding van een enquête onder 630 werknemers in verschillende sectoren.

Een op de vijf werknemers zegt verplicht te moeten overwerken, terwijl dat niet contractueel is vastgelegd. Vier op de vijf werknemers die overwerken hebben het gevoel dat zij dit niet zonder gevolgen kunnen weigeren. Zij zijn bang dat dit hun carrièremogelijkheden schaadt, maken zich zorgen over hun dienstverband of vrezen dat collega's het hen kwalijk nemen als ze het werk niet afkrijgen.

FNV Bondgenoten stelt dat deze cijfers betekenen dat overwerken niet alleen door werkgevers wordt toegepast om pieken in de productie op te vangen. "Op het moment dat overwerk structureel wordt, doen werkgevers iets niet goed", vindt voorzitter Henk van der Kolk. "Dan moeten er mensen bij, of moet iets veranderd worden aan de organisatie op het werk."

De vakbond wil inzetten op nieuwe arbeidstijden, waarbij de werknemers meer zeggenschap hebben over hun werkuren. Volgens Van der Kolk verzetten werknemers in de zelfgekozen uren meer werk, waardoor minder overwerk nodig zou zijn.