Jaarlijks 1.000 doden door ziekenhuisinfecties

Jaarlijks sterven ruim 1.000 mensen in ziekenhuizen als gevolg van slechte hygiënische omstandigheden. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat 6,9 procent van de ziekenhuispatiënten geïnfecteerd raakt. Eén op de zeventig mensen overlijdt door deze infecties.

De slechtse hygiënische omstandigheden werden op de afdelingen chirurgie, hematologie en hart- en longchirurgie aangetroffen. Tien procent van alle patiënten kreeg op één van deze afdelingen te maken met een infectie. Met de naleving van de regels voor veilig en schoon werken is het zo slecht gesteld, omdat ziekenhuizen te weinig arbeidshygiënisten in dienst hebben. Per 5.000 opnamen moet er één hygiënist in dienst van een ziekenhuis zijn.

De slechte hygiëne en grote kans op infecties is niet alleen te wijten aan een tokort van toezichthoudend personeel. Artsen en verpleegkundigen spelen ook nog een belangrijke rol, zeker als blijkt dat zij niet genoeg hun handen wassen.

De komende tijd gaan de ziekenhuizen hun personeel weer opnieuw 'opvoeden'. De deur van de operatie kamer mag niet steeds open en dicht gaan en het personeel moet meer de handen gaan wassen. Het streven is dat het aantal geïnfecteerde patiënten binnen vijf jaar is gehalveerd tot 35.000