Ede gaat reljeugd Veldhuizen hard aanpakken

Ede gaat de probleemjeugd in de wijk Veldhuizen voor de zoveelste keer weer eens hard aanpakken. De laatste tijd heeft men de teugels wat laten vieren, waardoor een groep van zo'n negentig raddraaiers van vooral Marokkaanse komaf de wijk weer op stelten zet. Er zijn auto's in de brand gestoken en ze zorgen voor veel overlast. ''Dat is niet te tolereren. Daar moeten we keihard tegen optreden. We moeten de orde en de gezagsverhoudingen weer herstellen", aldus CDA-burgemeester Cees van der Knaap.

Veldhuizen werd in één klap wereldberoemd toen Marokkaanse jongeren er feest vierden na de aanslagen van 11 september 2001, iets wat later weer werd ontkend. In 2003 bleek dat Ede de problemen met de Marokkaanse reljeugd niet meer de baas kon. Dagblad de Gelderlander vroeg in 2006 met succes inzage in een deel van de Marokkanen-dossiers van de politie, om zich een beeld te kunnen schetsen.

Volgens burgemeester Van der Knaap heeft de gemeente de touwtjes laten vieren toen het rustiger werd. ''Dat moeten we niet weer doen''. De politie is nu 24 uur per dag, zeven dagen per week permanent aanwezig in de wijk. In auto's, te voet en op de fiets. Vooral op tijdstippen dat er overlast is.

De jeugd, die nu geen eigen plek heeft omdat ze een buurthuis zijn uitgegooid wegens wangedrag, krijgt een nieuwe plek mét begeleiding van mensen die met deze jongeren van tussen de 13 en 17 jaar kunnen omgaan. Verder overweegt Ede een buurtvaderproject op te zetten, wordt schoolverzuim tegengegaan en worden probleemgezinnen ondersteund.

Internetters op Marokko.nl weten wel hoe ze de problemen zouden oplossen. ''Gewoon met 4000 politieagenten erop af. Paar stoten met een knuppel links en rechts'', aldus Nabil19. Hard aanpakken is een goed idee, vindt ook lap_doek: ''Gewoon doen, ze irriteren mij het meest'', iets wat ook fesMaroc beaamt.