Pieper emigreert om verlof van tbs'er

Roel Pieper heeft Nederland boos verlaten omdat de man die zijn vrouw neerstak is vrijgelaten uit een tbs-kliniek zonder dat hij en zijn vrouw tijdig daarover zijn ingelicht. Hij is met zijn vrouw geëmigreerd naar Frankrijk, schrijft de voormalige Philips-topman woensdag in het Financieele Dagblad.

In januari is besloten Paul T. onbegeleid verlof te geven. Pieper en zijn vrouw werden hierover in maart door het ministerie van Justitie geïnformeerd. "Na ontvangst van de brief van Justitie van 14 maart hebben we ons op 20 maart in Nederland laten uitschrijven. Familieveiligheid gaat boven alles", schrijft Pieper in een column. In de brief van het ministerie, die de krant heeft afgedrukt, biedt een topambtenaar namens staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) excuses aan.

Het ministerie zegt in een reactie dat er maatregelen zijn genomen om voortaan te voorkomen dat slachtoffers niet worden ingelicht. Hierover zou overleg zijn met Pieper. Die heeft zijn beslissing echter genomen en is met zijn vrouw vertrokken naar Frankrijk. "Die brief is een idioot epistel. We waren er vrij snel uit, we gaan, au revoir."

Eind mei 2003 ging Paul T. Roel Pieper en zijn vrouw in hun tuin in Aerdenhout met een mes te lijf. Piepers vrouw raakte daarbij ernstig gewond.