Tibet-demonstraties Nepal opgebroken

De politie van Nepal heeft maandag minstens twee demonstraties van Tibetaanse vluchtelingen en monniken en hun aanhangers opgebroken en daarbij ongeveer 475 mensen opgepakt. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt. Volgens het mensenrechtenkantoor van de VN zijn onder de arrestanten prominente Nepalese mensenrechtenactivisten.

Ongeveer tweehonderd Tibetaanse vluchtelingen en monniken die bij het VN-kantoor in de hoofdstad Kathmandu bijeen kwamen, werden door de politie met bamboestokken uiteengeslagen. Al voordat de demonstratie begon, werden mensen die zich verzamelden of onderweg waren opgepakt.

De demonstranten vroegen de VN het optreden van de Chinese politie tegen demonstranten in Tibet te onderzoeken.

De tweede demonstratie vond plaats in de buurt van het kantoor van de premier en de ministeries in Kathmandu. Ook deze werd door de politie beëindigd en ook hier werden mensen opgepakt, maar daarbij werd minder geweld gebruikt.

De VN zei 'zeer verontrust' te zijn over het inperken van het recht op bewegingsvrijheid en het grote aantal arrestanten.

De Nepalese regering is al eerder bekritiseerd om het geweld dat is gebruikt tegen Tibet-demonstraties in de afgelopen dagen. De regering heeft gezegd dat zij geen protesten tegen bevriende landen als China zal toestaan.