Politiebond stelt verkeershinderactie uit

Icoon PolitieActievoerende politieagenten gaan dinsdag nog niet het verkeer hinderen, zoals zij dit weekeinde hadden aangekondigd. De Nederlandse Politiebond (NPB) laat maandag weten dat de voorgenomen actie om de eisen in het cao-conflict kracht bij te zetten 'uit praktische overwegingen' is verschoven naar later deze week. Een woordvoerder wil nog niet zeggen wat de nieuwe actiedag wordt.

Dinsdag zou voor de politiebonden ACP en ANPV te vroeg komen om zich aan te sluiten bij de door NPB geïnitieerde actie om het verkeer te storen. Overigens weigerde NPB-voorzitter Hans van Duijn een tip van de sluier op te lichten over hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Meer dan dat agenten het verkeer in 'heel veel' steden gaan 'beïnvloeden' wilde hij zondag niet kwijt. Rigoureuze acties als het blokkeren van wegen zijn wel uitgesloten.

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) en de politiebonden werden het vrijdagnacht opnieuw niet eens over een nieuwe cao. Dat leidde tot nieuwe stakingen, waardoor afgelopen weekeinde drie voetbalwedstrijden werden afgelast.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zondag weten dat agenten geen politiewagens mogen gebruiken als ze het verkeer gaan hinderen. Bij stakingen mag de politie namelijk geen gebruikmaken van politiebevoegdheden of politiematerieel, om bij het publiek niet de indruk te wekken dat er gewerkt wordt.