Drent mag geen trekker bij huis hebben

De 27-jarige Karel van der Meulen uit het Drentse Gasselternijveen heeft ruzie met de woningbouwvereniging. Woningstichting De Volmacht in Gieten zet Karel en zijn 37-jarige vriendin op straat, omdat zijn enige vervoermiddel, een grote tractor, de buurt een doorn in het oog is.

"Ik heb geen autorijbewijs, die tractor is mijn enige vervoermiddel. Daarmee rij ik naar Assen, naar mijn ouders en straks heb ik 'm nodig voor mijn werk. Dat ding staat niemand in de weg en ik heb afspraken gemaakt met woningstichting De Volmacht dat ik er tussen 10.00 en 20.00 uur mee mag rijden in de straat. En nu moet ik toch binnen veertien dagen mijn huis uit."

Karel en zijn vriendin Jacqueline weigeren echter hun huurwoning te verlaten. Ondanks meerdere aanmaningen van de woningbouwvereniging, houden ze voet bij stuk. "Ik zorg niet voor overlast, rij niet door de tuinen en hou me keurig aan de afspraken." Volgens een advocaat van De Volmacht zijn er wel degelijk klachten binnen gekomen. "Ik heb nog nooit concrete klachten gehad uit de buurt. Ja, van een overbuurvrouw, die vond dat de tractor haar uitzicht belemmerde. Nou, toen heb ik 'm keurig verderop in de straat gezet. Natuurlijk is het geen alledaags voertuig, maar nergens staat in de wet geschreven dat ik geen tractor bij huis mag hebben", meent Karel.

De trekkerrijder laat het nu op een rechtszaak aankomen. "Ze dagen me maar voor de rechter, want ik zie het probleem niet." Karel bekent wel dat hij zich eigenlijk koest moet houden, want hij heeft nog een celstraf van 42 dagen openstaan wegens een eerder gepleegd feit. Karel had nog maar net deze mededeling gedaan, of de politie kwam het huis binnenvallen om hem te arresteren. "De heer Van der Meulen werd gezocht vanwege een eerder vonnis. Bij die aanhouding is een deurruit gesneuveld omdat hij ons niet wilde binnenlaten en door de achtertuin probeerde te ontsnappen", aldus een politiewoordvoerder.

Peter Janssen, hoofd verhuur en bewonerszaken van woningstichting De Volmacht in Gieten, geeft toe dat er afspraken zijn gemaakt met de beste man over het tijdstip waarop hij op zijn tractor door de straat mag rijden. "Maar wij hebben wel degelijk veel klachten gehad uit de buurt dat Van der Meulen van 's morgens vroeg tot 's avonds laat die tractor laat loeien. Kijk, aan de tractor bij huis op zich kunnen we niets doen, maar wel aan de overlast. Nu hij zich niet aan de afspraken houdt, hebben we hem gevraagd de woning binnen twee weken te verlaten. Anders brengen we de kwestie via een kortgeding voor de rechter."

Ook de heer Janssen werd verrast door de politie-inval. Hij weet nu echter nog niet hoe de zaak verder zal aflopen, nu Karel in de gevangenis zit.