'Asbestman' woest op de marechaussee

Icoon BinnenlandsEen Amsterdammer die vorige week zaterdag op Schiphol dreigde asbest te verspreiden, gaat een klacht indienen tegen de Koninklijke Marechaussee. Volgens de actievoerder, Johan van der Beek, is er tijdens zijn arrestatie overmatig gebruik van geweld toegepast.

Van der Beek, bij wie asbest is aangetroffen in zijn tuin in Buitenveldert, wilde aandacht vragen voor het asbestprobleem, dat volgens hem door de woningcorporaties en de politiek wordt genegeerd. Daarom toog hij in een beschermend pak en mondkapje met twee flesjes 'asbest' naar de vertrekhal van Schiphol. Van te voren had een dreigbrief laten bezorgen bij de marechaussee, waarin hij aankondigde dat hij asbest zou verspreiden. Er zat echter geen asbest in de flesjes.

Dat laatste wist de marechaussee natuurlijk niet. Die overmeesterden Van der Beek met een zogenoemde flitsactie en smeten hem in de cel.

Van der Beek daarover: ''Ik werd beschoten en geraakt in mijn heup, waar ook de flesjes aan mijn riem zaten. Daarna werd ik overmeesterd, waarbij een politiehond een deel van mijn oor afbeet. Na drie dagen in de cel werd ik vrijgelaten.'' Hij had niet verwacht dat de marechaussee hem zo hard zou aanpakken, omdat hij de actie had aangekondigd. De keuze voor Schiphol als actieplaats legt hij als volgt uit: ''Schiphol is toch een heilig plekje in Nederland. Zo kon ik zeker zijn van aandacht.''

De Koninklijke Marechaussee laat weten dat de arrestatie wordt onderzocht en heeft verder geen commentaar.

Van der Beek liet na zijn vrijlating op RTV Noord-Holland weten dat hij niet met zijn gezondheid laat spelen. ''Als mensen met mijn gezondheid op de loop gaan, pas dan maar op. Deze keer was het bluf, maar de volgende keer is het waarschijnlijk geen bluf.''Van der Beek op RTVNH, opname uit december


Van der Beek na zijn vrijlating

Met dank aan tongytongylickylicky voor de submit.