Anti-islam demo op de Dam mag doorgaan

Icoon BinnenlandsDe actiegroep Stop Islamisering van Europa (SIOE) kan volgende week zaterdag gewoon een demonstratie houden op de Dam in de hoofdstad. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen zegt op dit moment geen reden te zien om de demonstratie te verbieden of beperkingen op te leggen. Vandaag heeft hij nog wel overleg met de politie.

Een demonstratie die de anti-islamitische actiegroep vorig jaar in Brussel wilde houden, werd wel verboden. De burgemeester van die stad was bang voor mogelijke incidenten tussen de betogers en de plaatselijke allochtone bevolking.

SIOE is opgericht door de Deense politicus Anders Gravers en de Brit Stephen Gash. De Nederlandse organisator van het protest, Monique van der Hulst, verwacht zo'n driehonderd demonstranten. Op de Dam worden toespraken gehouden, onder andere door Gravers. Een tocht door de stad wordt niet gehouden, dat zou volgens de organisatie ''te gevaarlijk'' zijn.

De organisatie heeft regels opgesteld waarin staat dat racistische teksten niet zijn toegestaan, net zo min als vlaggen van extreem-rechtse organisaties als Stormfront en Blood and Honour. Ook partijpolitieke uitlatingen zijn ongewenst.

De kans bestaat dat de demonstratie plaastvindt net nadat Wilders zijn anti-Koranfilm heeft uitgebracht. Maar volgens Van der Hulst is dat toeval en was het protest al eerder gepland. Vooralsnog worden er door de gemeente geen tegendemonstraties verwacht. Op enkele Marokkaanse sites wordt wel over het protest gediscussieerd, maar slechts een enkeling voorspelt dat het op rellen zal uitdraaien.